Σελίδες

20 Δεκ 2014

                                                           Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2014


                                                    ''  Χρόνου φείδου και.......... ελαύνω !!  ''

           Ελαύνω = ρήμα που σημαίνει, κινώ προς τα εμπρός, προχωρώ. Ομολογουμένως οι απαιτήσεις της εποχής επιβάλουν το ξεκίνημα,την κίνηση προς τα μπρός. Ακόμη περισσότερο η περιοχή της Καστοριάς.  Αυτή η πανέμορφη νύμφη της Μακεδονίας που βρίσκεται παραμελημένη και κουρελιασμένη στη γωνία από την κακή μητριά του και τάχα ανθελληνικού υποκρατιδίου της χωματερής των Αθηνών.
    Μία αναμφισβήτητη κίνηση εγνωσμένης αξίας και αναγκαιότητας είναι η προβολή της και η ανάπτυξη του τουρισμού σε αυτήν και των πέριξ αυτής φυσικών καλλονών που τόσο πλουσιοπάροχα
  οι Έλληνες ολύμπιοι θεοί έχουν προικίσει.
  Ο καθένας αντιλαμβάνεται την σημασία και την σπουδαιότητα των παραπάνω. Πολύ περισσότερο      οι εντεταλμένοι για αυτό τοπικοί λειτουργοί και αυτό άλλωστε πράτουν και προσπαθούν στον
   βαθμό που οι καταστάσεις και οι συνθήκες επιτρέπουν. Όλοι τους, Προήγουμενοι αιρετοί,τωρινοί και μάλλον και οι επόμενοι θα το κάνουν περιβάλοντας με αγάπη την Καστοριά επιδιώκοντας το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.
      Εμείς εδώ οι της αερολέσχης της Καστοριάς,ερχόμαστε σήμερα με δύο προτάσεις μας να εμπλουτίσουμε την φαρέτρα του τουριστικού οπλοστασίου της Καστοριάς και της τοπικής αρχής.
  Γιατί καλά είναι τα συνέδρια,οι αδελφοποιήσεις,οι πολυδάπανες αποστολές εξωτερικού σε εκθέσεις τουριστικού ενδιαφέροντος και κάθε άλλη συναφή δραστηριότητα αλλά μέχρι τώρα τα αποτελέσματα του λόγου κόστους αποτελέσματος δυστυχώς προσμετριέται με σχεδόν αρνητικό πρόσημο.  Εμείς προτείνουμε επισήμως μέσα από αυτόν τον δίαυλο επικοινωνίας τα εξής τα οποία δύναται να λειτουργήσουν ενισχυτικά των ήδη υπαρχουσών ενεργειών.
  1ον. Κατασκευή ενός μνημείου,μιάς επιτύμβιας στήλης σε ένα σημείο στην πάνω πόλη ( έτσι δημιουργείται κίνητρο και κίνηση στην ερημωμένη περιοχή ) με τα ονόματα όλων των ξένων
  φιλελλήνων που θυσιάσθηκαν και έχασαν την ζωή τους για την ελευθερία της Ελλάδος κατά την επανάσταση του 1821 σε κάθε γωνιά της πατρίδος.
      Θα είναι ένα μνημείο το οποίο θα συγκεντρώνει όλα τα ονόματα των φιλελλήνων πανελλαδικά για τους αγώνες τους σε κάθε γωνιά της επικράτειας. Τα ονόματα πολλά. Εκατοντάδες εκατοντάδων   νεκροί κάθε εθνικότητος. Άγγλοι,Γάλλοι,Γερμανοί,Αυστριακοί,Πολωνοί,Αμερικανοί,κ,λ,π.
  Θα καθιερωθεί μία συγκεκριμένη ημερομηνία εορτασμού κάθε χρόνο σε μία σπουδαία τελετή και ο Δήμος θα έχει καλεσμένους τουλάχιστον τους στρατιωτικούς ακολούθους και τους μορφωτικούς ακολούθους μαζί με τους πρέσβεις των χωρών που έχουν νεκρούς αγωνιστές.
   Επίσης ο Δήμος θα παρέχει σε αυτούς τους αριθμητικά επιλεγμένους καλεσμένους δωρεάν διαμονή,μεταφορά σε συνδυασμό με μία λαογραφική ξενάγηση και περιήγηση.
  Το συνολικό κόστος του μνημείου είναι δύο-τρείς χιλιάδες ευρώ και η όλη εκδήλωση καλύπτοντας
   όλα τα έξοδα λίγες ακόμα χιλιάδες ευρώ.
  Νομίζω καταλαβαίνει κανείς την σπουδαιότητα για την Καστοριά και την προώθηση της περιοχής να έχει για ένα διήμερο όλους μαζεμένους τους στρατιωτικούς ακολούθους και πρέσβεις των μεγάλων ευρωπαικών χωρών. Η μεγαλύτερη και καλύτερη δυνατή διαφήμιση!!
   Πόσοι από αυτούς και οι οικογενειές τους δεν θα μεταφέρουν στους δικούς τους ανθρώπους τις εντυπώσεις τους; Είναι κάτι που δεν υπάρχει σε καμμία άλλη πόλη και περιοχή κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα,δηλαδή η συγκέντρωση των ονομάτων σε ένα μνημείο και ο εορτασμός τους με συμμετοχή των αντιπροσωπευτικών τους συγκροτημάτων. Η Καστοριά θα ακουστεί στα πέρατα της οικουμένης κυριολεκτικά.
  2ον. Η καθιέρωση πανελληνίων ολυμπιακών αγώνων πεντάθλου στην Καστοριά.
          Μάλιστα,ορθώς ακούσατε! Πανελληνίων αγώνων με την εκμετάλλευση των όποιων εγκαταστάσεων της πόλης αλλά και των όμορων αυτής. Νομίζω πώς η Καστοριά έχει την δυνατότητα διεξαγωγής τουλάχιστον τρέξιμο ( 100μ,400μ ),σφαιροβολίας,πάλης,ακόντιο και άλματος και ότι άλλο αποφασισθή. Το έπαθλο; Δωρεάν διαμονή του νικήσαντα και των οικείων του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην πόλη με παράλληλη χορήγηση αναμνηστικού διπλώματος.
   Η δε τελετή απονομής να τελείται ξέχωρα από τον χώρο άθλησης και να είναι μεγαλόπρεπη και επιβλητική. Παράδειγμα στο ανοικτό θέτρο του βουνού υπό το φώς πυρσών και επίκληση αρχαίων ύμνων,λαμβάνοντες οι νικήσαντες τον κότινο.
   Νομίζουμε ότι με καθιερωμένα δρώμενα σαν τα παραπάνω,η υπόθεση της Καστοριάς μόνο κερδισμένη μπορεί να εξέλθει.
  Ας ελπίσουμε τα παραπάνω να φτάσουν στα κατάλληλα ώτα και οφθαλμούς και να κριθούν αναλόγως. Είθε....

  εκ της διοικούσης,

  Δημήτριος Αγιασοφίτης    
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου